Andra motionslopp

Motionslopp kan vara lopp med distanser på allt mellan 5 och 42 km. I Sverige har det blivit mer och mer populärt att jogga som motionsform. Att jogga till skillnad mot att löpa är att löpningen är mer av en tävlingssport medan joggningen kan vara för att öka sitt eget välbefinnande. Man joggar för att få en starkare kropp, bättre uthållighet, känna sig mer frisk och motståndskraftig mot virus och sjukdomar. En del joggar för att kunna gå ner i vikt och bygga muskler, om så behövs. Motionslopp kan vara den där motivationshöjande aktiviteten man kan ha i slutet av en träningsperiod. För många är det nödvändigt att ha ett mål och ett tips är att redan innan träningsperioden anmäla sig till triathlonlopp som Vätter Challenge, vilket kräver att träningsperioden innehåller fler moment än bara löpning.

Motionslopp med olika distanser

Om man precis har börjat att motionera och vill springa ett lopp, kan det vara smart att välja ett lopp med 5 km som distans. Då får man en bra början och vet att man antagligen orkar runt. Om man vill springa på en viss tid, är det inte omöjligt att nå den tiden tack vare att distansen inte är så lång. Populära motionslopp på 5 km är Vårruset-loppen som går i många städer, bland annat Stockholm, Göteborg och Örebro. Vårruset samarbetar även med Barncancerfonden så för varje anmäld deltagare, går 15 kronor direkt till fonden. Om man bildar ett lag med sex deltagare, blir man bjuden på en picknickkorg.

Många springer motionslopp.

Ett annat motionslopp som man kan springa eller gå är Blodomloppet. Loppet går i 15 olika städer och man kan välja på två distanser som är antingen 5 eller 10 km. Syftet med loppet är att uppmärksamma blodgivning och hur viktigt det är att ge blod så att det alltid kommer att finnas tillräckligt till oss alla. Syftet är också att se till att så många som möjligt lever ett hälsosamt liv med motion. Själva Blodomloppet är en ideell förening och dess medlemmar är antingen arrangörsföreningar eller blodcentraler. Om det blir ett överskott efter årets lopp, går de pengarna tillbaka till arrangörsföreningarna eller till förebyggande arbete kring att ge blod.

Motionslopp med längre distanser

Två motionslopp som är på vardera 10 km är Tjejmilen och Midnattsloppet. Tjejmilen, som namnet säger är endast för tjejer, går i Stockholm och brukar springas av tusentals kvinnor varje år. Det är landets största idrottsevenemang för kvinnor. Midnattsloppet är ett lopp som går av stapeln vid midnatt och finns i Göteborg, Stockholm och Malmö. Man måste vara åtminstone 16 år för att ställa upp i loppet. Om man känner sig mogen för längre distanser kan det vara dags att testa Lidingöloppet. Antingen springer man 15 km eller hela banan som är på 30 km och man springer i varierande terräng med backar som utmanar.

Bland de längsta motionsloppen som finns i Sverige är en halvmara och ett helt maratonlopp. De är på 21 respektive 42 km och finns i Göteborg och Stockholm. Göteborgsvarvet, som är en halvmara och ett längre motionslopp, brukar locka till sig över 60 000 anmälda löpare varje år. Om man i stället vill springa hela distansen som är 42 km får man åka till huvudstaden och springa Stockholm Maraton där. Cirka 20 000 deltagare brukar vara anmälda till loppet varje år. Runt banorna, både halvmaran och maratonloppet, finns många åskådare som brukar heja på.

Motionslopp för korta och långa distanser

Motionslopp lockar till sig många deltagare varje år. Fler och fler använder joggning och löpning som motionsformer och då kan ett motionslopp vara en motivation för att fortsätta träningen. Det finns lopp på 5 km som också fungerar som mer sociala tillfällen då man kan ha en picknick tillsammans efteråt. 10 km-lopp finns i olika städer som till exempel det populära loppet Tjejmilen i Stockholm som är Sveriges största idrottsevenemang för kvinnor. Om man är redo för de riktigt långa distanserna, kan man testa halvmaran och maratonloppet. De är på 21 respektive 42 km och kräver en hel del förberedelser och träning innan loppen. Dessa lopp brukar locka till sig många åskådare som står längs banorna och hejar på.