Löparkläder

Det är inte helt ovanligt att höra att det enda man behöver för att börja springa är ett par bra skor. Det är dock en sanning med modifikation eftersom löpningen blir både roligare och bekvämare med bra löparkläder. Idag finns ett enormt utbud av löparkläder, både i billigare och dyrare prisklasser. Att hitta helt rätt bland tajts, kompressionskläder och tillbehör är därför inte helt lätt. I den här texten ska du få lära dig mer om vilka kläder som lämpar sig för löpning. Vi ska också titta på hur man kan klä sig för att anpassa kläderna efter årstiden. Du vet väl att det går att springa året om?

Löparkläder som är bra att ha i träningsgarderoben

Om du bestämt dig för att du vill börja springa, eller om du bara vill uppdatera din garderob med löparkläder, finns det några viktiga saker att tänka på. Du bör välja plagg som andas, det vill säga plagg i funktionsmaterial. Funktionsmaterial fungerar så att de leder bort fukt från kroppen och förhindrar att du blir blöt och kall. Det finns både syntetiska och naturliga funktionsmaterial. Visste du att till exempel merinoull är ett utmärkt funktionsmaterial med god andningsförmåga. Många funktionsmaterial är också tillverkade i mikrofiber med små hål. När du tvättar den typen av kläder är det viktigt att inte använda mjukmedel eftersom det kan förstöra plaggets andningsförmåga.

Det är också viktigt att ha rätt sorts plagg på underkroppen. Här är ett par tajts att föredra. Att springa i mjukisbyxor är inte speciellt bra då det blir bylsigt och obekvämt, dessutom släpper de inte igenom fukt. Tajts finns även de i många olika utföranden. Tajts med kompression ger en lättare känsla i benen och sägs förebygga benhinneinflammation. Det viktigaste med dina tajts är, precis som med alla andra löparkläder, att de sitter bra. Är det riktigt varmt ute kan det också vara skönt att springa i shorts. För att förhindra skavsår när benen är bara finns speciella krämer att smörja med.

Spring under alla årstider

Många tror att löpning bara passar på våren, hösten och sommaren, men det finns faktiskt löparkläder för vintern också. Om du ska springa när det är kallt är det bra om du klär dig enligt lager på lager-principen. Se också till att alla kläder är i funktionsmaterial så att du inte riskerar att bli blöt och frysa. Underst kan du välja att ha ett underställ i ull eller syntet, över understället sätter du ett par tajts och en långärmad löpartröja, gärna med krage. För den som tycker det känns bylsigt att kombinera tajts och långkalsonger finns speciella vinterlöpartajts. Dessa är oftast lite tjockare och vindtäta på framsidan av benen.

När du är klar med dina lager sätter du en löparjacka överst, sen är du nästan redo för att ge dig ut i kylan. Du behöver bara komplettera med en mössa och vantar. Dessa finns också att köpa i funktionsmaterial. Det kan också vara bra att införskaffa en så kallad buff att komplettera dina löparkläder med. En buff är en tub i tyg som har en rad användningsområden. Du kan till exempel bära den runt halsen för att hindra kall luft att blåsa in. Den går också bra att använda som pannband.

Skaffa kläder av god kvalitet

Löparkläder för kalla väder

Det är viktigt att tänka på kvalitet när man införskaffar löparkläder. Kvalitet behöver dock inte alltid vara synonymt med en dyr prislapp. Det viktigaste är istället att kläderna sitter bra och att alla sömmar är välsydda. Det är också viktigt att kläderna andas så att du inte blir kall eller blöt när du svettas mycket. Innan du köper något är det bra att prova först. Bara för att någon sagt att ett par tajts är fantastiska behöver det inte betyda att det sitter fantastiskt på just dig eftersom alla har olika kroppar. Att prova är också viktigt eftersom det knappt finns något mer obehagligt än att ge sig ut på löprunda med löparkläder som inte sitter på plats.