Träningstips

Har du kommit igång med löpträning, eller önskar du att du hade det? Oavsett vilket så kan det göra underverk för motivationen att anmäla sig till ett motionslopp. Det är lätt att registrera sig och när man väl gjort det är det bara att börja träna. Det gäller inte minst om man anmäler sig till ett lite mer krävande lopp över en riktigt lång distans. För att såväl träningen som själva loppet ska bli en så angenäm upplevelse som möjligt kan såväl erfarna som nybörjare ha nytta av träningstips. I den här texten ska vi ge dig träningstips som hjälper dig hålla uppe motivationen.

Träningstips som gör dig till en bättre löpare

Spring med andra, ett bra träningstips!

Vad vet du om ditt löpsteg? Har du skor som är anpassade efter hur just din fot träffar underlaget? Vid längre lopp och när man springer ofta är det mycket viktigt att ha rätt typ av sko. Att pröva flera olika par på ett löpband i en butik med kunnig personal, är en bra idé. En trend just nu är skor med väldigt låg sula istället för de uppbyggda och kraftigt dämpade sulor som varit populära tidigare. Vad som funkar bäst är dock väldigt individuellt. Ett annat träningstips är att du provar barfotalöpning på mjukt underlag. Det är ett bra sätt lära känna sitt löpsteg.

Som löpare får man inte glömma att styrketräning kan vara en viktig del av träningen om man vill undvika skador och överbelastning. Till de viktigaste muskelgrupperna för löpare räknas framsidan på låren, sätesmusklerna, baksidan av låren, ländryggen och själva bålen. Val av underlag spelar roll för hur långt du kan springa utan att få ont i fötterna. Ojämna underlag som skogsstigar kan ge smärta i början om man är ovan, men på sikt är det bättre för fötterna än om man bara löper på asfalt. Ett annat bra träningstips, särskilt om man anmält sig till ett långt motionslopp, är att gå med i en klubb och springa med andra.

Så undviker du överträning

Ett viktigt träningstips är man inte får pressa sig så mycket att man inte kommer ut i spåret igen efter en vilodag eller två. Många gör misstaget att då och då springa betydligt längre än vad de någonsin gjort eller att höja både fart och distans på samma gång. En grundregel är att aldrig springa mer än 10 % längre än man gjort tidigare under samma träningsperiod. Tar man ut sig mer än så ökar risken för skador. Övar man för ett maraton eller en ännu längre sträcka som Käglanloppet får man dock kanske vara beredd på att det gör lite ont på slutet.

Att springa riktigt långsamt, så långsamt att man gott och väl kan prata utan att bli andfådd medan man springer, är något som höjer mångas motivation. Att sänka tempot är alltså ett ofta ett bra träningstips. Det blir en helt ny typ av löpning där man rör sig ganska snabbt utan att bli särskilt trött. Det är en fart som kroppen kan klara i betydligt längre sträckor än när man springer så fort att man blir andfådd. Det är också lättare att ha bra löpsteg vid så långsam löpning. Det är den typen av löpning som gjort riktigt långa distanser populära på senare år. Ett sista träningstips som vi vill förmedla är att man gärna ska välja fina löpsträckor så ofta som möjligt. Det är värt besväret att leta efter sådana i sitt närområde.

Med rätt kunskap blir löpningen roligare

Löpningen är något av en folksport i många länder runt om i världen. Det finns gott om experter och mycket kunskap att inhämta från löpare som gärna delar med sig av sina träningstips. Tänk dock på att dina fötter är unika och på att du måste bli expert på de signaler som din kropp ger dig. Att springa långsamt med stor medvetenhet om vad som händer i foten är vårt viktigaste träningstips. När det gäller utrustning är det ganska ointressant vad du kan hitta för information om olika skomodellers prestanda. Lär dig istället hur din sko är uppbyggd och prova flera skor som är gjorda utifrån just din typ av fot.