Välj rätt skor

Fler och fler väljer joggning eller löpning som motionsform. Man springer för att få bättre kondition och en starkare kropp. Vissa kanske joggar för att minska i vikt och bygga muskler, eller helt enkelt vill ha en hälsosam livsstil där motion är en del av det. Förutom att ha hittat de rätta, bekväma och funktionella kläderna som man vill springa i, ska man tänka på att skor en viktig del av utrustningen. Upplevelsen kan bli mycket bättre med de rätta skorna. Vi har alla olika stilar när vi springer och hur vi sätter ned foten. Dina skor ska överensstämma med din löpstil och dina behov.

Skor och viktigt vid skoköp

När du ska köpa nya skor, testa dem gärna på löpband först, för att känna efter hur de känns. I de flesta sportbutiker finns det möjlighet för dig att testa i butiken. Om du är en löpare som springer med tunga steg, bör du ha löparskor med rejäl dämpning, medan det inte är lika viktigt om du springer och landar på framfoten. Köp aldrig löparskor som är precis lagom. Det är vanligt att man ska ha cirka 4-6 mm tillgodo eftersom foten svullnar under löpturen.

Skor kan hålla upp till 5 år. Däremot kan andra delar på skon gå sönder som till exempel insidan på hälkappan. Det kan vara bra att ha två par löparskor som man alternerar med. Medan det ena paret torkar kan man använda det andra paret. Det är viktigt att veta vilket underlag man brukar springa på när man ska köpa nya löparskor. Olika märken har olika sulor och du kan välja vilket beroende underlaget som brukar finnas på löpturen. Tvätta aldrig dina löparskor i tvättmaskin, eftersom detta kan orsaka att limmet släpper. Tvätta hellre i ljummet vatten och tvål.

Det är viktigt med rätt skor.

Fotens pronation och utseende

85 procent av alla som springer brukar pronera i sitt löpsteg, det vill säga falla lite inåt i löpsteget. Pronation kan se ut på olika sätt, men tyvärr kan det vara orsaken till många skador man kan råka ut för som löpare och för att man har fel skor på sig. Personer som rullar rakt fram över foten sägs ha ett neutralt löpsteg. Det finns även löpare som rullar på utsidan av foten och det kallas för supination. Löpare som använder supination eller har ett neutralt löpsteg är dock en minoritet då majoriteten använder pronation då de springer.

Bra skor kan förebygga skador som man kan dra på sig som löpare. Om du vet hur ditt löpsteg ser ut, kan du köpa en sko som hjälper dig att stödja foten. En bra sportaffär kan hjälpa dig med att identifiera ditt löpsteg och eventuell pronation eller supination. Man kan även ha speciella sulor i skorna som är anpassade efter dina fötters utseende och fotvalv. Allt detta gör att du får en stabil sko som stödjer din fot och löpsteg.

Köpa skor som passar dina fötter

När man ska köpa nya skor ska man tänka på att köpa en storlek där man har 4-6 mm tillgodo. Foten sväller under löpturen och då behövs det lite mer utrymme. Tänk också på att behandla dem varsamt och tvätta dem för hand när de blir smutsiga. Tvättmaskinen kan fördärva dem för alltid. Se till att du vet hur ditt löpsteg är samt hur ditt fotvalv ser ut. Ta hjälp av en bra sportaffär som kan låta dig testa skor på löpband och identifiera ditt löpsteg. Det är viktigt vid skoköp att veta om ditt löpsteg är neutralt eller har pronation/supination.